CJFF 2020 FILM PROGRAM

21. FEBRUAR – 01. MARTS 20202020 EVENTS PROGRAM


FRE 21/02 – ÅBNINGSRECEPTION + LOUNGE


kl 21:00 / Dolce Fine Giornata

Dolce Fine Giornata åbner filmen årets Copenhagen Jewish Film Festival den 21. februar, hvor festivalleder Anne Boukris kort introducerer. Reception og lounge i Asta Bar.

LØR 22/02


kl 13:45 / Kosher Beach + Red (forfilm)

Inden Kosher Beach viser vi den 12 minutter lange kortfilm Red.


kl 15:45 / ASK DR. RUTH + introduktion

Filmen Ask Dr. Ruth vises lørdag den 22. februar kl. 15:45 med introduktion og publikumssamtale ved Gabriela Rehfeld, jordemoder, parterapeut og klinisk sexolog. Gabriela Rehfeld har en underholdende og ret charmerende måde at gå til menneskers behov på. Særligt sexlivet har været under hendes lup i mange år. Og derfor er det helt oplagt at lade hende dele ud af sine analyser og indsigt gennem mange år netop med afsæt i filmen om Dr. Ruth. Det sjove er, at sex er så væsentligt for vores sundhed og for vores samfund – og samtidig utroligt tabuiseret.

Arrangementet foregår på dansk, og talk-delen varer i alt ca. 60 minutter.


kl 19:00 / Echo + introduktion

Psykolog Tal Wietzman-Nave introducerer filmen Echo og vil efterfølgende udforske fænomenet utroskab i dialog med publikum.

Tal Wietzman-Nave er ph.d. og klinisk psykolog fra Haifa, Israel, men nu bor i Danmark med sin familie. Hun er praktiserende psykolog i København og interesserer sig særligt for kvinders følelsesliv i intime relationer. I sin forskning undersøger Tal kvinders evne og kapacitet til at opretholde og leve i kærlighedsrelationer og parforhold. Et af hendes særlige interessefelter er utroskab.

Arrangementet foregår på dansk, og talk-delen varer i alt 25 minutter.

SØN 23/02


kl 16:30 / Sigmund Freud, a Jew without God + instruktørbesøg

Det er virkelig en vanskelig øvelse at kortlægge Freuds kapacitet i blot én enkelt film. Det er jo ikke bare en teori om noget, for psyken er af det moderne samfunds grundpiller – og dermed også al dens søgen, opdagelser og vildfarelser.

Instruktør David Teboul ledsager derfor altid sin film – også i denne visning. Efterfølgende visningen inviterer vi Bent Rosenbaum, der har speciale i psykonalyse, til at kommentere filmen og Freud. Bent Rosenbaum er Overlæge i Psykiatri, Adj. Professor, Psykologisk Institut, Københavns Universitet, samt psykoanalytiker i International Psychoanalytic Association. Han har skrevet flere artikler og redigeret bøger om Freud og psykoanalysen

Arrangementet foregår på engelsk, og talk-delen varer i alt 45 minutter.


kl 19:15 / Leona + Upper Lip (forfilm) + reception

Inden Leona viser vi den 11 minutter lange kortfilm Upper Lip. Reception af den Mexicanske Ambassade.

MAN 24/02


kl 16:30 / Advocate – Forsvarer for terrorsigtede palæstinensere + introduktion

Filmen Advocate vil blive diskuteret af Tal Raviv, der er menneskerettighedsadvokat og international konsulent med en kæmpe professionel viden om det israelske samfund set med menneskerettighedsbriller. Tal Raviv arbejder bl.a. med human trafficking (menneskehandel), tvangsmigration, racisme, kvinder, børn og minoritetsbeskyttelse.

Tal Raviv har arbejdet i Israel, Øst- og Sydeuropa, flere steder i Afrika og i USA, og hendes perspektiv på Advocate vil blive erfaringsbaseret og personligt.

Talk-delen foregår på engelsk og varer i alt ca. 60 minutter.


Open discussion and exchange of views
Hosted by Tal Raviv and Anne Boukris

The film Advocate will be followed by an open discussion and exchange of views, where we will be hosting Tal Raviv, a human rights lawyer and international consultant with a personal and professional knowledge of Israeli society viewed through human rights glasses. Tal Raviv works on issues such as human trafficking, forced migration, racism, women, children, and minority protection.

Tal Raviv has worked in Israel, Eastern and Southern Europe, several parts of Africa, and the US, and her perspective on Advocate will be experience-based and personal.

The talk section is in English and lasts a total of up to approx. 60 minutes.


kl 21:30 / Golda + introduktion

Når politiske figurer dekonstrueres, får historien ny betydning. Introduktion og efterfølgende samtale med publikum faciliteret af festivalens leder Anne Boukris. Arrangementet foregår på dansk, og talk-delen varer i alt 30 minutter.

TIR 25/02


kl 16:45 / En hyldest til Herbert Pundik –
dokumentar om Joseph Pulitzer: Voice of the People

Pulitzer og Herbert – En hyldest til folkets stemme
Dedikeret til Herbert Pundik i samarbejde med udenrigskorrespondent Hanne Foighel

I december døde Herbert Pundik. Nekrologer og mindeskrifter konkluderede enstemmigt, Herbert Pundik formede det Politiken, vi kender i dag. En partiuafhængig avis, der bringer sine læsere kritisk journalistik fra nær og fjern.

Men Pundik gjorde også Politiken til en institution, der engagerer læserne i kampe for retfærdighed, som Politiken finder det væsentligt at kæmpe for: Hjælp til krigsramte, frihed for personer, hvis ytringsfrihed bliver trådt under fode m.m. En avis, der måske efterhånden sjældent læses på papir i ro og fred over en kop morgenkaffe, men som er blevet must på skærmen, i toget, i bussen, i frokostpausen eller i sofaen.

Men Politiken er som alle andre traditionelle medier presset af udviklingen. Det er blevet vanskeligere at vide hvordan man skal vælge sine informationer. Mange af os får information på sociale medier, hvor vi håber men ikke altid kan gennemskue om vi får et bredt eller et farvet billede, fordi vi forsøger at vælge kilder, som vi i forvejen er enige med. For at mindes Herbert Pundik Pundik, der i årtier har leveret en dialog mellem Danmark og Israel i et forsøg på at favne både historiens magtfulde greb i os, konflikternes attraktion og behovet for fred, har vi bedt Hanne Foighel være med i diskussionen efter filmen.

Hanne Foighel har leveret journalistisk insight fra Mellemøsten de sidste 30 år. Sammen med Herbert Pundik har Hanne gjort Israel og begivenhederne omkring den lille stat til viden og indsigt. Hanne vil sammen med os beskrive hvordan disse år har været i forhold til at være både de kritiske, fredselskende og skuffede stemmer fra det brændpunkt som Israel fortsat er. Med historien om Joseph Pulitzer kommer vi til at tænke på Herbert Pundik.

Hanne Foighel er med på Skype.


kl 19:15 / The Other Story + introduktion

Filmen vises med introduktion og publikumssamtale – mere information følger snarest. Talk-delen varer i alt 30 minutter.


kl 21:15 / Jonathan Agassi Saved My Life + introduktion

Filmen vises med introduktion og publikumssamtale – mere information følger snarest. Talk-delen varer i alt 30 minutter.

ONS 26/02


I forbindelse med udstillingen Leonard Cohen: A Crack in Everything byder dette års Copenhagen Jewish Film Festival (CJFF) sammen med Kunstforeningen GL STRAND og Nikolaj Kunsthal velkommen til to film, som ser nærmere på Cohens referencer til jødisk tænkning og spiritualitet.


kl 20:30 / Bird on a Wire + samtale

Filmen vises i Nikolaj Kunsthal d. 26. februar kl. 20.30 med efterfølgende samtale med rabbiner Rebecca Lillian. Samtalen vil foregå på engelsk.

Rebecca Lillian er interreligiøs aktivist, reformrabbiner, historieformidler, forfatter og redaktør. Rebecca Lillian har et særligt hjerte for Leonard Cohens liturgiske dybde fra jødiske tekster og jødedommen. Hun vil give os en dybere indsigt netop denne dag, hvor vi fordyber os i mesterens univers.


kl 17:30 / Jews and Buddhism + samtale

Filmen vises d. 26. februar kl. 17.30. i Kunstforeningen GL STRAND med efterfølgende samtale med Mikael Rothstein.

Mikael Rothstein er lektor i sammenlignende religionshistorie og vil i forlængelse af filmvisningen give en indsigt i, hvorfor vi søger alternative trosretninger end de, som vi er relateret til kulturelt, som fx buddhismen, meditationen eller andre. Leonard Cohen er foruden sin kunst også særlig kendt for sine mange år i tempel med sin buddhistiske lærermester. Cohen opgav netop aldrig sin jødedom. Spørgsmålet er, hvordan vi skal læse og forstå disse religiøse eller kulturelle eksistentielle afstikkere, vi foretager som mennesker.

TORS 27/02


kl 16:30 / The Passages of Walter Benjamin + introduktion

Filmen vises med introduktion af Lilian Munk Rösing og publikumssamtale. Talk-delen varer i alt 60 minutter.


kl 19:15 / There are no Lions in Tel Aviv + intro / buffet / podcast

Kom til en aften med dokumentarfilm & intro af Bent Melchior, snackbuffet i Asta Bar og efterfølgende særarrangement med podcast-talk og en såkaldt Do-It-Yourself-Haggadah-workshop. Alt sammen i selskab med repræsentanter fra den populære podcast Judaism Unbound fra Californien.

Samlet billetpris: 130 kr.  inklusiv snackbuffet efter filmen – kun køb, ingen reservation. NB: Der kan ikke købes billetter til programpunkterne individuelt.


AFTENENS PROGRAM:

19.15: There Are No Lions in Tel Aviv vises med introduktion af Bent Melchior og publikumssamtale.
20.45: Snackbuffet i Asta Bar.
21.45: Talk v. podcaster Daniel Libenson fra Judaism Unbound & Do-It-Yourself-Haggadah-workshop (pessachfortællingen).
23.00: Tak for i aften.


Intro: Tidligere overrabbiner Bent Melchior, barnebarn af filmens hovedperson introducerer filmen med erindringer om en bedstefar, der underkonflikte omstændigheder måtte forlade den lille menighed i København. Max var hans navn og Bent Melchior, som jo er en forrygende storyteller, vil berige os med anekdoter og den danske overrabbiner, der skabte Tel Avivs første zoo og sandsynligvis ejede den eneste papegøje i verdenshistorien, der kunne fløjte HaTikva (israels nationalsang) og dette netop på dagen for statens oprettelse i 1948.

Efter filmen: Repræsentanter fra den populære podcast Judaism Unbound fra Californien  være til stede og podcaste og være sammen med publikum. Daniel Libenson og Lex Rosenborg berører, belyser, undersøger og spørger simpelthen til alt, hvad der rører sig i den globale jødiske verden.

FRE 28/02


kl 16:45 / Warsaw: A City Divided + intro & talk

Intro: Mød adjunkt i byplanlægning Jesper Pagh. Jesper beskæftiger sig bl.a. med, hvordan sociale, politiske og økonomiske forestillinger om samfundet afspejles i måden vi planlægger og indretter vore byer på – og vice versa – og vil indledningsvis dele nogle betragtninger om filmens bymæssige aspekter.

Talk: Efterfølgende filmen vil Lene Fischermann, der deltog i ceremonien den 27/1 i forbindelse med 75 årsdagen for befrielsen af Auschwitz, holde et foredrag. Lene tog af sted med sin mor Birgit Krasnik Fischermann, som var inviteret med som gæst for den danske delegationen inviteret af udenrigsministeriet. Birgit blev sammen med sin familien deporteret til Theresienstadt som 5 årige. Birgit har holdt et utal af foredrag i DK især for skoler og gymnasier og har selv besøgt Auschwitz-Birkenau flere gange bl.a. i forbindelse med undervisning af unge. Lene vil dele tanker og følelser før og efter at have oplevet ceremonien, overlevende og stedets fysiske struktur og omgivelserne, som bl.a. består af ganske almindelige villa- og boligkomplekser, nogle med udsigt til udryddelseslejren.


kl 19:00 / Three Identical Strangers + introduktion

Filmen vises med introduktion og publikumssamtale – mere information følger snarest. Talk-delen varer i alt 30 minutter.


kl 21:30 / Leona + Upper Lip (forfilm)

Inden Leona viser vi den 11 minutter lange kortfilm Upper Lip.

LØR 29/02


kl 14:15 / Where is Elle-Kari + introduktion

Mød instruktør Dvorit Shargal. Hun introducerer sin film og åbner en helt ny verden for os – for hvem vidste egentlig, hvor globale disse børnebøger er? Dvorit Shargal taler om sin barndoms elskede bøger, hvilken betydning de har haft for hende og senere generationer. Hør også om forbindelsen mellem Anna Riwkin-Brick og Lea Goldberg. Dvorit Shargal har skabt og produceret filmen alene uden offentlig støtte og med kameraet i egen hånd.

Arrangementet foregår på engelsk, og talk-delen varer i alt 30 minutter.


kl 16:15 / Ma’abarot + introduktion af Phd. Joshua Sabih og Sociolog Sebastian Cohen

Vi kan se tilbage på historien, dømme den og forarges over dens fortsatte, ofte vanskelige greb, i mennesket. Men historien er en betingelse. Omvendt med nutiden – den kan vi gøre noget ved. Filmen Ma’abarot giver anledning til refleksion, og derfor har vi inviteret Ido Dror med til en samtale om splittelse i det israelske samfund. Ido Dror er kunstner, lærer på den demokratiske skole i Tel Aviv (Yaffo) og har i en årrække studeret på Hartman Institute og Alma College. Israels førende Torah og Talmudstudier indenfor sekulær jødedom.

Arrangementet foregår på engelsk, og talk-delen varer i alt 75 minutter.


kl 18:15 / Incitement + talk/Q&A

Efterfølgende filmen vil Sune Haugbølle kommentere på filmens relevans og aktualitet. Sune Haugbølle er mellemøstforsker og professor (mso) i Globale Studier ved Roskilde Universitet. Mange vil kende ham fra medierne, senest fra ’Verden ifølge Gram’, P1, hvor han med Hanne Foighel på tlflinie fra Tel Aviv kom med betragtninger omkring Trumps nylige forslag til et nyt Israel-Palæstinakort. Sune Haugbølle kommenterede bla. med betragtningen om at med dette kort er to-stats-løsningen om ikke tidligere så nu endelig begravet. Incitement er i den grad en kommentar til den nuværende situation og en kommentar til den tavse majoritet, der i dag, og siden mordet på Rabin, har forholdt sig stort set lammet til den politiske situation.

SØN 01/03


kl 10-17 / GAGA-DAG på Forsøgsstationen

Vi præsenterer derfor et unikt program med film, dans, dans og film den 1. marts på Forsøgsstationen på Sdr Boulevard.

10:00-11:20 Film: Mr Gaga
11:30-12:30 Undervisning: Gaga/people
12:30-13:50 Film: Mr Gaga
14:00-15:00 Undervisning: Gaga/people
16:00-17:.00 Film: Out of Focus

PRIS 1 Film + Dans undervisning = 150 kr


kl 19:00 / Four Years of Night + efterfølgende debat

Esaias Baitel er ikke hvilken som helst fotograf. Oprindeligt født i Sverige i 1949, i dag bosiddende i Jerusalem. Festivalen fik for nogle måneder siden en henvendelse fra en dansk fotograf – Claus Andersen. Han foreslog, at vi viste en dokumentar om Esaias Baitels 4 år helt tæt på franske nazister. Han boede med dem i Paris og forsvandt ind i deres skæve verden med sit kamera. Det har gjort Baitel til et forbillede for verdens bedste fotografer, og ikke mindst for mange kendte danske fotografer. Claus Andersen, der har arbejdet sammen med Esaias Baitel vil dele sin viden og sine referencer til Baitels fotografiske kunst. Vi kan garantere at dette bliver en meget vigtig og lærerig oplevelse.

Arrangementet foregår på engelsk, og talk-delen varer i alt 45 minutter.