Four Years of Night


SØN 01. MAR, kl 19:00 + efterfølgende debat / CINEMATEKET


Den jødiske fotograf Esaias Baitel tilbragte fire år på at infiltrere og fotografere en parisisk nynazistisk gruppe. I denne periode tog han ikke kun utrolige billeder, han gav indsigt i en gruppe, der ikke burde have været tilgængelig for ham. Han skabte et venskab, om end ekstremt kompliceret, med gruppemedlemmerne.

Four Years of Night er et utroligt dokument om menneskehedens kompleksitet, om intolerance og tolerance. Det var i perioden 1977-81, at dokumentationen af denne voldelige parisiske nynazistiske bande foregik. Efter at have fået deres tillid var Esaias Baitel i stand til at komme tæt på dem. Han blev vidne til forfærdelige begivenheder, og mens han skjulte sin rigtige identitet, fotograferede han en one-of-a-kind samling af gribende stillbilleder.

Baitel blev født i Sverige. Hans far var overlevende fra Auschwitz. Som 27-årig rejste Baitel ud på en rejse på jagt efter sin identitet. I slutningen af 1970’erne bragte denne rejse ham til Paris. Over tredive år er gået. Esaias Baitel har lagt sit kamera ned. Han vender tilbage til de mørke nætter, som han tilbragte i Lysenes By, byen, hvor han levede et dobbeltliv, hvor han gik frem og tilbage fra nazi-banden til den unge familie, han lige havde skabt.

Filmen viser uforudsigelig medfølelse og menneskelighed over for denne type mennesker, der netop stod bag den ubegribelige ondskab, hans egen far mødte i Auschwitz. Mellem fortid og nutid, i udtryksfuld sort/hvid, afsløres en sjælden og følsom kunstner – en kunstner, hvis værk skinner et lys i hjertet.

Instruktør: Itamar Alcalay
Sprog: Hebraisk med engelske undertekster
År og land: 2012, Israel
Genre: Dokumentar
Spillelængde: 62 min.


Arrangementer

Esaias Baitel er ikke hvilken som helst fotograf. Oprindeligt født i Sverige i 1949, i dag bosiddende i Jerusalem. Festivalen fik for nogle måneder siden en henvendelse fra en dansk fotograf – Claus Andersen. Han foreslog, at vi viste en dokumentar om Esaias Baitels 4 år helt tæt på franske nazister. Han boede med dem i Paris og forsvandt ind i deres skæve verden med sit kamera. Det har gjort Baitel til et forbillede for verdens bedste fotografer, og ikke mindst for mange kendte danske fotografer. Claus Andersen, der har arbejdet sammen med Esaias Baitel vil dele sin viden og sine referencer til Baitels fotografiske kunst. Vi kan garantere at dette bliver en meget vigtig og lærerig oplevelse.

Arrangementet foregår på engelsk, og talk-delen varer i alt 45 minutter.


Media

© Copyright - CJFF / Copenhagen Jewish Film Festival 2023.