CJFF 2012 FILM PROGRAM

20. – 23. MAJ 2012

CJFF trykt program -2012

77 STEPS

Instruktør: Ibtisam Salh Mara’ana

77 Steps beskriver instruktøren Ibtisam Salh Mara’anas personlige rejse væk fra sin arabisk-muslimske landsby og ind til den israelske storby Tel Aviv. Da hun forsøger at finde en lejlighed, bliver hun flere gange afvist pga. sin arabiske baggrund. Til sidst finder hun en lejlighed og møder samtidig sin nye nabo, Jonathan, der netop er immigreret til Israel fra Canada.

En kærlighedshistorie begynder for de to fremmede i Tel Aviv langt fra deres familier og de tætte familiebånd. En stærk film om en kærlighedsrejse med diskrimination, afsavn og tab. Begge søger at finde en vej hjem midt i det fremmede – men der er ingen vej tilbage …

Land: Israel (2010)
Sprog: Hebraisk med hebraiske/engelske undertekster
Længde: 56min


AUF WIEDERSEHEN – TIL WE MEET AGAIN

Trailer

Instruktør: Peter Goodrich & Linda Mills

I denne medrivende og ofte sjove historie om selvrealisering og helbredelse har forfatteren og aktivisten Linda Mills beskrevet sin families historie. Vi følger hende på opdagelse i Wien sammen med sin mor, Annie, og tanten Rita – og Lindas 10-årige søn, som keder sig grumt. Undervejs opdager Linda en række sandheder om familien og får afdækket historiske myter, hvoraf nogle stammer helt tilbage fra 1939, hvor hendes mor måtte flygte fra Wien.

Filmen er blevet til på baggrund af materiale fra sjældne filmarkiver i det jødiske samfund i Wien. Og det spiller en ikke uvæsentlig rolle, at der her sidder en ny generation af arkivarer og historikere, som i flere tilfælde er efterkommere af nazister.

Filmen rekonstruerer den jødiske exodus i en ægte dialog med fortiden. Auf Wiedersehen till We Meet Again er en ukonventionel dokumentarfilm, som giver historisk indsigt – og som også er relevant for netop den 10-årige!

Land: Østrig/Israel (2011)
Sprog: Engelsk
Længde: 76 minutter


DAVID DE STER

Kortfilmkavalkade 2/4

David De Ster
Instruktør: Ester Gould
David er en 12-årig er en dygtig svæveflyver. Han er ambitiøs, vittig – og jødisk. ”Det vil sige næsten jødisk,” indrømmer han. Problemet er, at hans far er jødisk, mens hans mor ikke er det – ifølge jødisk lov er han altså ikke jødisk. David vil være jøde 100 procent og virkelige høre til, men hvorfor? Hvad er der så specielt ved at være jøde? Hvad betyder det at være en del af det jødiske folk? ’David De Ster’ er en underholdende, varm og moden dokumentar for både børn og voksne. Den vedrører og behandler store emner som tro, antisemitisme og identitet.
Holland, 2010
10 min.
Tilladt over 15 år, Engelsk dialog

DIARY – (YOMAN) (DOKUMENTAR): 1. & 3. DEL: 1973-77 & 1981-82

Fremragende israelsk dokumentarfilm, der er filmet over en ti-årig periode i årene 1973-83. Diary er ikke kun en politisk, faglig og personlig dagbog, men også et vidnesbyrd om den turbulente virkelighed i et krigshærget land. En af israelsk filmhistories mest roste dokumentarfilm. Hele værket består af seks dele. Vi har valgt at vise to:

Dell 1: David Perlov har fokus på sin kone og to døtre, Yom Kippur-krigen – og tager en tur tilbage til sin fødeby, Sao Paulo.

Del 3: Antallet af David Perlovs optagelser vokser, der er valg i Israel, hans datter Yael taler om redigering af film, der er et selvmord, og man ser den første demonstration mod krigen i Libanon.

Priser: Special Jury Prize: The Culture and Arts Council of Israel, and the Israeli Film Institute 1986

Instruktør: David Perlov
Land: Israel (1977)
Sprog: Engelsk/Hebraisk med engelske undertekster
Længde: 52 minutter


ESTHER AND ME

Kortfilmkavalkade 1/4

I oktober 2002 mødte den 40-årige komiker og producent Lisa Geduldig den 70-årige Esther Weintraub. De to blev venner for livet. Esther var tidligere topmodel og stand-up komiker, men også professionel violinist i et jødisk mandolin-orkester i Canada, da hun var ung. Og så er hun socialt og politisk engageret, fan af San Franciscos fascinerende homokultur, foruden bedstemor, brystcancer-overlevende og meget andet.

Awards:Washington Jewish Film Festival: Audience Favorite Short Award Palm Beach Jewish Film Festival: Best Short Subject.

Instruktør: Lisa Gelduldig
Land: USA (2009)
Sprog: Engelsk
Længde: 33 minutter


JERUSALEM IS PROUD TO PRESENT

Nitzan Gilady tager os med ind i Jerusalems homoseksuelle miljø for at følge planlægningen af den første Gay Pride Festival i Jerusalem i 2006. Men det, planlæggerne af festivalen håbede skulle blive en positiv identitetsmarkør for Jerusalem, viser sig at skabe konfrontation med byens religiøse indbyggere – både jøder, kristne og muslimer. De tre religioner, der ofte forsøger at markere deres forskelligheder, samles om deres had og fordomme over for de homoseksuelle borgere.

Nitzan Gilady kender det homoseksuelle miljø indefra. Han viser her en interessant, men en også ubehagelig side af det moderne israelske samfund frem. Et samfund, som i filmen til tider synes både gammeldags og fordomsfuldt.Jerusalem Is Proud to Present havde premiere på San Francisco Jewish Film Festival og er siden blevet vist på mere end 60 festivaler og har modtaget flere priser.

Instruktør: Nitzan Gilady
Land: Israel (2008)
Sprog: Hebraisk/Jiddisch med engelske undertekster
Længde: 80min


KADDISH FOR A FRIEND (KADDISH FÜR EINEN FREUND)

14-årige Ali Messalam har lært at hade jøder i en tidlig alder. Efter at være sluppet ud af en libanesisk flygtningelejr er hans familie endt i Kreuzberg i Berlin.

Her forsøger han at passe ind og blive accepteret af sine nye arabiske kammerater. Men for at blive anerkendt skal han bevise sit værd. I en modigheds-test begår han indbrud hos sin russiske nabo, den 84-årige jødiske krigsveteran Alexander Zamskoy. Naboen kommer tidligt hjem og overrasker drengene, men den eneste, han genkender, er Ali. Alexander beslutter at politianmelde ham. For at undgå at blive straffet og sendt ud af landet bliver Ali nu nødt til at opsøge sin fjende.

Kaddish for a Friend er en tragikomisk historie om venskab og tilgivelse. Den belyser konflikten mellem israelere og palæstinensere med et europæisk perspektiv, og dermed bliver emnet meget mere end et mellemøstligt anliggende. Historien giver ikke noget bud på, hvem der er helte og skurke, men på en meget enkel måde fortæller den en kompleks historie om en konflikt, der skaber sorg og savn i begge lejre.

Tag dit teenagebarn eller –barnebarn i hånden og se denne vedkommende film, der burde være pligtstof for alle generationer.

Instruktør: Leo Khasin
Land: Tyskland
Sprog: Tysk med engelske undertekster
Længde: 94 minutter


LANGUE SACRÉE (SACRED LANGUAGE)

Sacred Language er en dokumentation af det hebraiske sprogs betydning for israelere og for opbygningen af det israelske samfund.

Nurith Aviv gør det hebraiske sprog til et landskab og har på den ene side skabt en en poetisk rejse gennem ord – på den anden side en historisk rejse fra det bibelske sprog til det moderne hebraisk.

I filmen møder vi en række israelske forfattere, der hver især fortæller om deres forhold til sproget – på én og samme tid figurativt og konkret.

Blandt andre udtaler Etgar Keret, hvis bøger er oversat til dansk og hvis film, Jellyfish, vi tidligere har vist på festivalen, om hebraisk: “Det er som en indvandrer eller en flygtning, der ikke automatisk føler sig hjemme i det land, han er i.”

Sacred Language er en hyldest til det hebraiske sprog, men også i det hele taget en gave til bevidstheden om sprogets betydning for menneskers identitetsdannelse.

Instruktør: Nurith Aviv
Land: Israel (2008)
Sprog: hebraisk
Længde: 73 minutter


LIPSTIKKA

Trailer

Erindring er en flydende størrelse. Hvis to mennesker deler en oplevelse og år senere endelig taler om den, hvis version er da mest rigtig?

Dette spørgsmål er blot ét blandt flere, som instruktøren Jonathan Sagall griber fat om med sin film Lipstikka – et smukt drama om venskaber, kærlighed, sex, erindring og sårbare bånd mellem mennesker. Filmen foregår primært i London.

Engelske Lara (Clara Khoury fra The Syrian Bride) er en overklassehusmor med en smuk mand, men med en lidt for tilgængelig flaske vodka. En dag får Lara uventet besøg af Inam, en veninde fra barndommen. Hurtigt opstår der et intenst drama mellem de to kvinder.

Den centrale begivenhed, som kvinderne erindrer, foregik i Ramallah. Lipstikka giver begavet indsigt i, hvorledes vi mennesker etablerer forståelser og oplever forskelligt. Som filmen udvikler sig, stiger også spændingen – og en ny virkelighed opstår.

Sagall filmer tæt på og i en farvepalette, der i den grad er med til at skabe fortællingen. På alle planer en gribende og intelligent film.

Instruktør: Jonathan Sagal
Land: Israel/UK (2011)
Sprog: engelsk
Længde: 90 minutter


LITTLE ROSE

Hårdt presset af sine overordnede overtaler den ellers rå kaptajn Rolek sin sexede, men naive kæreste Kamila til at fungere som agent. Målet er offentligt at ydmyge den respekterede forfatter og professor Warcewski, som man er overbevist om må være en ”kamufleret zionist”. Kamila begynder at rapportere under kodenavnet ”Little Rose”, men forholdet mellem hende og Warcewski udvikler sig. På et tidspunkt må hun indse, at hun ikke kan gennemføre opgaven.

Østeuropa oplevede i 1967 de første spæde demokratiske protester, og Little Rose udspiller sig under de tiltagende studenterprotester og oprøret mod jødeforfølgelserne i Polen. Filmen beskriver meget fint den antisemitisme og paranoia, der florerede i Østblokken, og de menneskelige ofre, det medførte.

Little Rose er noget så sjældent som en smuk fortælling om umenneskelighed. Filmen skaffede Jan Kidawa-Blonski prisen som bedste instruktør på den international filmfestival i Moskva. Filmen har endvidere vundet flere priser i USA og Canada.

Instruktør: Jan Kidawa-Blonski
Land: Polen (2010)
Sprog: Polsk med undertekster
Længde: 118 minutter


MORDECHAI RICHLER: THE LAST OF THE WILD JEWS

Kortfilmkavalkade 3/4

Forfatteren Mordechai Richlers liv er fortællingen om et menneskeliv, der tager sin begyndelse i Montreal, NYC og Chicagos immigrant-ghettoer i 30’erne og 40’erne. Herfra eksploderede en litterær og kulturel scene i 50’erne og 60’erne, som kom til at præge nordamerikansk kultur frem til slutningen af århundredet.

Richler, Saul Bellow, Philip Roth, Norman Mailer, Lenny Bruce og mange andre var alle erklærede ‘Wild Jews’, opvokset med tegneseriernes superhelte-figurer (ofte skabt af jødiske forfattere og tegneseriekunstnere). Fortællingerne  er stærkt påvirket af Holocaust, Talmud-lærdom og fortællingen om Golem i Prag – og også tæt på Isaak Babels historie om Det forsvundne Odessa – om den jødiske underverden. “Når en jøde begynder at ride på en hest,” skrev Babel, ”ophører han med at være jøde.”

Canadieren Richler var en naturlig agitator og provokatør. Som sine berømte amerikanske kolleger havde han modet til at påvirke sit samfund og efterlade tydelige spor.

Dokumentaren om Richler er spækket med underholdende samtaler med bl.a. forfatterinden Margaret Atwood, journalisten Rex Murphy og essayisten Adam Gopnick foruden meget interessant arkivmateriale og ikke mindst de private dagbøger fra Richlers kone, (Florence Richler.

Bag filmen står journalisten og instruktøren Francine Pelletier og forfatteren og dramatikeren David Sherman. Sammen har de skabt et medrivende og interessant portræt af en personlighed, som har sat sine uomtvistelige spor i det canadiske kulturliv.

Instruktører: Francine Pelletier og David Sherman
Land: Canada
Sprog: Engelsk
Længde: 55 minutter


PRINTED MATTER

Printed Matter viser sammenfiltringen af privatliv og geopolitik set igennem en pressefotografs arkiv.

André Brutmann var pressefotograf i Mellemøsten fra 1982 til sin død i 2002. Mens han fotograferede den israelsk-palæstinensiske konflikt med intifada, besættelse, Fred Nu-demonstrationer, terrorangreb, begravelser m.m., blev han to gange far hhv. i 1983 og 1988. Og inden han fremkaldte dagens film, ’skød’ han ofte filmrullernes sidste billeder af på sin stadigt voksende familie.

Det er hans datter Sirah, der sammen med Eitan Efrat har gennemgået arkivets mange hundrede kontaktark og skabt et fint kunstværk, der fortæller 20 år af Mellemøstens historie flettet sammen med fotografens helt private historie.

Andrés kone, journalist Hanne Foighel, fortæller som førstehåndsvidne levende, hvad kontaktarkene viser og tager tilskuerne med på en intim rejse ind i en tidskapsel af Mellemøstens storpolitik og en families liv.

Filmen havde premiere på Bosart i Bruxelles i september 2011.

Instruktører: Sirah Foighel Brutmann & Eitan Efrat
Land: Belgien (2011)
Sprog: Engelsk
Længde: 29 minutter


SEVEN MINUTES IN THE WARSAW GHETTO

Kortfilmkavalkade 4/4

Seven Minutes in the Warsaw Ghetto
Instruktør: Johan Oettinger, Emil Brahe
En kort danskproduceret animationsfilm, som trods smukke og opløftende øjeblikke IKKE fornægter Holocausts gru. Vi er i den jødiske ghetto i Warszawa, 1942. Den otteårige spilopmager Samek ser gennem et hul i ghettoens ydermur, at der ligger en fristende gulerod på fortovet på den anden side. Hvad han ikke ved er, at to SS-officerer følger hans bevægelser nøje.
Danmark, 2012
7 min.
Tilladt over 15 år.

SIMON AND THE OAKS (SIMON OCH EKARNA)

Trailer

Simon and the Oaks er en episk fortælling om to familier, deres venskab og fælles skæbne i Göteborg i skyggen af Anden Verdenskrig. I centrum står den bogligt stærke arbejdersøn Simon (Bill Skarsgaard), der føler sig kaldet til at grave i sin familiehistorie og opdager at han er adopteret og at hans far var  jøde.

Simon and the Oaks blev vist på dette års Berlin-festival og regnes allerede som Sveriges sandsynlige kandidat til næste års Oscar-uddeling for ikke-engelsksprogede film. Den har modtaget hele 13 svenske Oscar-nomineringer (Guldbaggen) for bl.a. bedste film, instruktion og skuespil (Bill Skarsgaard & Helen Sjöholm).

*Danmarkspremiere.

Filmen er sponsoreret af Den Svenske Ambassade og Svenska Institutet.

Instruktør: Lisa Ohlin
Land: Sverige (2011)
Sprog: Svensk med engelske undertekster
Længde: 122 minutter


THE DREAMERS (HAHOLMOT)

Trailer

Filmen giver et sjældent kig ind i en ellers lukket verden. Den afslører nemlig, at de parykklædte ultra-ortodokse jødiske kvinder også har en stor skabertrang – de laver film.

Filmen The Dreamers er en dokumentar, der følger to af disse kvinder: En lærerinde, Ruchama, der i sin fritid skriver filmmanuskripter, og en parykmagerske, Tikva, der vil være skuespiller.

Vi følger kvindernes kamp for at få lov at udtrykke sig, deres sammenstød med rabbinerne og andre mandlige medlemmer af det ortodokse jødiske samfund, der ikke tager let på disse meget selvsikre og selvbevidste kvinder.

I en verden fyldt med begrænsninger og tabuer kan disse skabende kvinderne kun få lov at vise deres film for andre kvinder internt i deres lukkede samfund. I hvert fald indtil denne film åbnede døren.

Filmen blev udnævnt til bedste dokumentar ved Rehovot International Women’s Film Festival 2011.

Instruktør: Efrat Shalom Danon
Land: Israel (2011)
Sprog: Hebraisk med engelske undertekster
Længde: 58 minutter

KALENDAR

SØNDAG D. 20. MAJ 2012

13:00-13:45 Astabar Åbningsarrangement med ladinobossa & snack

14:00 The Dreamers

14:30 Auf wieder-sehen til We Meet Again

16:30 Kort-filmKavalkade

16:45 77 Steps + The Lift

18:45 Simon and the Oaks

19:00 Rabbi’s Cat

21:30 Rabbi’s Cat

21:45 Kaddish for a Friend

MANDAG 21. MAJ 2012

OBS!!! I PALADS

19:00 Snigpremiere på Joseph Cedar’s Oscarnominerede Footnote

*reception kl. 18.30

Med gæster fra Israel i samarbejde med Israels Ambassade

TIRSDAG 22. MAJ 2012

16:30 Langue Sacrée

16:45 Jerusalem is proud to present

19:00 The Flat

19:15 Little Rose

21:30 Rabbi’s Cat

21:45 Lipstikka

ONSDAG 23. MAJ 2012

16:30 Lipstikka

16:45 David Perlov Diary

18:30 Simon and the Oaks

*Reception kl 17.30 i Astabar

21:30 The Flat

21:45 Kaddish for a Friend