There Are No Lions in Tel Aviv


TOR. 27. FEB, kl 19:15 + Intro / snackbuffet / Judaism Unbound podcast / CINEMATEKET


Den tidligere overrabbiner i København Max Schorenstein ankommer til Tel Aviv i 1935 med en livslang drøm om at bygge en zoologisk have og lære børn om kærlighed til dyr. Imod alle odds lykkedes det Max at få tilladelse til at etablere Tel Avivs største attraktion og første ZOO. Men korrupte og grådige embedsmænd får fravristet Max hans zoologiske have og gjort ham til statist i den park han selv har opbygget. There are no Lions in Tel Aviv er historien om hvordan den zionistiske utopi transformerede sig selv i lyset af sin egen succes. Og om den pris, Israel har måttet betale i overgangen fra det utopiske jødiske idealsamfund til det moderne kapitalistiske finanscentrum, som Tel Aviv er i dag. Men det er også en historie om København og det jødiske samfund. Til alle tider har der været uoverensstemmelser i det lille samfund, som bestemt har haft sine udfordringer – før under og efter krigen. Et lille samfund har brug for tolerance, og konflikter vokser hurtigt store. Frygten for konservatisme og lukkethed er altid til stede og forskellige opfattelser af hvad der er brug for skal ledes og faciliteres. Max Schorenstein hører til i Melchiorslægten og således er der måske en linie fra dengang til i dag. There are no Lions in Tel Aviv er foruden en drøm om utopia også en ret vild fortælling om urban planning, arkitektur og hastighed. Humoristisk, underfundig og en anelse trist også. Men Max Schorenstein får helt sikkert krammet på udviklingen og de onde kapitalister. Det er en helt anden historien om Max Schorensteins papegøje.

Instruktør: Duki Dror
Sprog: Hebraisk med engelske undertekster
År og land: 2019, Israel
Genre: Dokumentar
Spillelængde: 63 min.


Arrangementer

Kom til en aften med dokumentarfilm & intro af Bent Melchior, snackbuffet i Asta Bar og efterfølgende særarrangement med podcast-talk og en såkaldt Do-It-Yourself-Haggadah-workshop. Alt sammen i selskab med repræsentanter fra den populære podcast Judaism Unbound fra Californien.


Intro: Tidligere overrabbiner Bent Melchior, barnebarn af filmens hovedperson introducerer filmen med erindringer om en bedstefar, der underkonflikte omstændigheder måtte forlade den lille menighed i København. Max var hans navn og Bent Melchior, som jo er en forrygende storyteller, vil berige os med anekdoter og den danske overrabbiner, der skabte Tel Avivs første zoo og sandsynligvis ejede den eneste papegøje i verdenshistorien, der kunne fløjte HaTikva (israels nationalsang) og dette netop på dagen for statens oprettelse i 1948.

Efter filmen: Repræsentanter fra den populære podcast Judaism Unbound fra Californien være til stede og podcaste og være sammen med publikum. Daniel Libenson og Lex Rosenborg berører, belyser, undersøger og spørger simpelthen til alt, hvad der rører sig i den globale jødiske verden.

Vi har opfordret dem til at se nærmere på Danmark og den eksisterende jødiske kultur. Det skal blive til et fælles dokument, som måske bliver til et manifest for fremtiden. Hvem er vi? Hvad vil vi? Hvad drømmer vi om? Og hvilken anledning er bedre end filmfestivalen, hvor halve, hele, kvarte og udefinerede jøder dukker op, fra nær og fjern for at sidde sammen der i biografmørket og tage for sig af de vidunderlige jødiske filmretter.


Judaism Unbound  er til stede på festivalen i dagene 26.-28. februar, både på Kunstforeningen Gammel Strand og i Cinemateket.

AFTENENS PROGRAM:


19.15: There Are No Lions in Tel Aviv vises med introduktion af Bent Melchior og publikumssamtale.
20.45: Snackbuffet i Asta Bar.
21.45: Talk v. podcaster Daniel Libenson & Do-It-Yourself-Haggadah-workshop (pessachfortællingen).
23.00: Tak for i aften.Media

© Copyright - CJFF / Copenhagen Jewish Film Festival 2023.