De skygger vi arver


MAN 27. JAN, Kl: 16:45 + Q&A / CINEMATEKET


Instruktør: Susanne Kovacs
Sprog: Dansk
År og land: 2019, Danmark
Genre: Dokumentar
Spillelængde: 59 min. + 30 min. samtale med instruktør

Susanne Kovacs’ farfar og farmor overlevede Holocaust og flygtede til Danmark for at begynde et nyt liv. Det er alt, hun ved. Det ungarske par holdt detaljerne i deres historie skjult gennem hele livet og fokuserede på at skabe en dansk hverdag så hurtigt som muligt. Set udefra var det et liv skabt til bladrevenlige familiealbums.

For at holde minderne om døden på afstand smilede de tavst. Men det usagte forsvandt ikke. Det voksede og begyndte til sidst at kaste skygger over nutiden.

Selv som barn følte Susanne Kovacs den udefinerbare blanding af frygt, smerte og raseri, der boblede under bedsteforældrenes overflade. Længe før hun var i stand til at sætte ord på disse følelser, var de i rummet. Men da hun som ung kvinde beslutter at stille spørgsmål, mødte hun kun afvisning. De skygger vi arver er en modig undersøgelse af instruktørens egen familiehistorie, og det står snart klart, at kernen ikke længere handler om skyld, men om tilgivelse.

Må man gå på udgravning i fortiden hos mennesker, der i forvejen er hjemsøgt af spøgelser? Hvornår er det bedre at tie? Hvem har ret til at tale, og hvilken version af sandheden er den rigtige?


De skygger vi arver: Skolevisning med Debat

Instruktør Susanne Kovacs har udfordret sine forældre og bedsteforældre til at konfrontere den familiefortid, de alle er præget af – men som de ældre generationer helst vil lægge låg på. Det er der kommet en skiftevist intens og intim opdagelsesrejse ud af – som alle på den ene eller anden måde kan spejle sig i.

Efter filmen lægger vi op til publikumsdebat om familiebånd, om historiens betydning og om konfrontationen som metode – og måske også måden, Susanne Kovacs skildrer det hele på i sin film.

Debatten foregår på dansk og varer ca. 30 minutter og styres af Anne Boukris, leder af Copenhagen Jewish Film Festival.

TIR. 28. JAN, Kl: 10:00ONS. 29. JAN, Kl: 11:30

https://biograf.ebillet.dk/billetter/0/56171/?org=156' class='avia-button av-2om663-53571859e12115587ba854b2a64bda9c av-link-btn avia-icon_select-no avia-size-medium avia-position-left avia-color-theme-color' target="_blank" rel="noopener noreferrer" >KØB BILLETTERCJFF FILM PROGRAM FOR AUSCHWITZ-DAGEN

© Copyright - CJFF / Copenhagen Jewish Film Festival 2023.