Hyldest til Herbert Pundik

Joseph Pulitzer: Voice of the People


TIR. 25. FEB, kl 16:45 + Intro / CINEMATEKET


Den ungarsk-fødte jødiske immigrant Joseph Pulitzer er et spejl på vores tid. Allerede som journalist og forlægger i 1800-tallets USA talte Pulitzer om “fake news” som et problem for pressens troværdighed, der underminerede den offentlige samtale i et frit og demokratisk samfund. Pulitzers dedikation til pressefriheden som et demokratisk redskab er en glemt kamp. Men de redskaber, som Pulitzer benyttede sig af, kan give os en vigtig forståelse af de problemer, som pressen står overfor i dag i det 21. århundrede.

Instruktør: Oren Rudavsky
Sprog: Engelske dialog
År og land: 2018, USA
Genre: Dokumentar
Spillelængde: 84 min.


Arrangementer


Hyldest til Herbert Pundik

Pulitzer og Herbert Pundik – En hyldest til folkets stemme
Dedikeret til Herbert Pundik i samarbejde med udenrigskorrespondent Hanne Foighel

I december døde Herbert Pundik. Nekrologer og mindeskrifter konkluderede enstemmigt, Herbert Pundik formede det Politiken, vi kender i dag. En partiuafhængig avis, der bringer sine læsere kritisk journalistik fra nær og fjern.

Men Pundik gjorde også Politiken til en institution, der engagerer læserne i kampe for retfærdighed, som Politiken finder det væsentligt at kæmpe for: Hjælp til krigsramte, frihed for personer, hvis ytringsfrihed bliver trådt under fode m.m. En avis, der måske efterhånden sjældent læses på papir i ro og fred over en kop morgenkaffe, men som er blevet must på skærmen, i toget, i bussen, i frokostpausen eller i sofaen.

Men Politiken er som alle andre traditionelle medier presset af udviklingen. Det er blevet vanskeligere at vide hvordan man skal vælge sine informationer. Mange af os får information på sociale medier, hvor vi håber men ikke altid kan gennemskue om vi får et bredt eller et farvet billede, fordi vi forsøger at vælge kilder, som vi i forvejen er enige med. For at mindes Herbert Pundik Pundik, der i årtier har leveret en dialog mellem Danmark og Israel i et forsøg på at favne både historiens magtfulde greb i os, konflikternes attraktion og behovet for fred, har vi bedt Hanne Foighel være med i diskussionen efter filmen.

Hanne Foighel har leveret journalistisk insight fra Mellemøsten de sidste 30 år. Sammen med Herbert Pundik har Hanne gjort Israel og begivenhederne omkring den lille stat til viden og indsigt. Hanne vil sammen med os beskrive hvordan disse år har været i forhold til at være både de kritiske, fredselskende og skuffede stemmer fra det brændpunkt som Israel fortsat er. Med historien om Joseph Pulitzer kommer vi til at tænke på Herbert Pundik.

Hanne Foighel er med på Skype.


Media

© Copyright - CJFF / Copenhagen Jewish Film Festival 2023.