Germans & Jews

Dokumentar / Instruktør: Janina Quint / Israel/ Tyskland / USA , 2016 / 76 min. Sprog: Hebraisk, engelsk, tysk. Engelske undertekster

Tyskland modtog i 2016 flere hundrede tusinde flygtninge og kan i dag forstås som en af verdens mest velfungerende demokratier og har i denne sammenhæng nærmest status som moralsk leder blandt flere europæiske lande. Et sådant tysk fremtidigt scenarie kunne næppe have været forestillet i 1945 i kølvandet på Anden Verdenskrig og Holocaust. I dag vokser den jødiske befolkning i Berlin, 70 år efter krigen har mange jøder dog stadig et svært forhold til Tyskland. Dokumentaren Germans & Jews udforsker gennem personlige historier fra tyske og jødiske stemmer, Tysklands udvikling i forhold til landet svære fortid – fra den tidligere tavshed vedr. Holocaust, til bearbejdelse og anerkendelse. Netop Holocaust og Anden Verdenskrig viser sig i dokumentaren, at være en stærk fælles referenceramme, da både jøder og tyskere stadig kæmper med at bearbejde den smertefulde fortid de deler.

* Filmen vises i samarbejde med Thorsten Wagner, Den Tyske Ambassade og historisk konsulent.

Efterfølgende event: “Til middag med”  filmsamtale til bords med bl.andre:

Bent Melchior – tidligere overrabbiner
Therkel Stræde – Lektor, cand.mag. Institut for Historie, SDU
Thomas Brudholm – Lektor, KU, Forsoningspolitik og Transitional Justice
Henriette Harris – Journalist og forfatter, til bl.a. bogen Tyskland for voksne
Yael Schlesinger – medvirkende i “German & Jews”
Sandra Anusiewicz-Baer – journalist og medvirkende i “German & Jews”
Steen Bille – Manusforfatter, Formand for Dansk/Tysk selskab

"Tilgivelse, forsoning, heling..." af Thomas Brudholm

For nogle er tilgivelsen et ideal, som er dybt forankret i deres religiøse identitet. andre er tiltrukket af tilgivelsen, fordi den forbindes med et håb om heling og forsoning. atter andre frastødes af selve tanken om tilgivelse efter folkedrab.

Filosoffen Hannah Arendt mente, at der er følelser, der lever i det private og kun der. at gøre dem offentlige perverterer deres væsen og underminerer deres værdi. man åbner i hvert fald en pandoras æske af muligheder for hykleri. det er svært at drømme om, hvad der foregår, og i diskussion om sandhedskommissionen kan man ofte fornemme, at deltagerne ser, hvad de ønsker at se.

Men hvad er tilgivelsen? jeg tror, at det er bedre at manøvrere bevidst i et flertydigt svar end at søge en definition. problemerne er for spændende til at blive afhændet gennem et klart svar, og de drejer sig ikke blot om, hvornår hvem kan tilgive hvad. der er masser af brudflader…

Thomas Brudholm, Filosof

ÅBNINGSFEST / Særarrangement

MAN 13/02, kl 17:30-22:00

GERMANS & JEWS vises på vores Åbningsfest på Teaterøen, mandag den 13.2., kl. 17:30 – 22:00.

Billetter til arrangementet koster 200kr. og er inkl:
Fælles sejltur fra det gamle Orlogsmuseet, Overgaden Oven Vandet 58, velkomstchampagne og lidt knas, samt eventet “Til middag med” – filmsamtale til bords med spændende værter, 3 retters menu med hostede samtaler.