• The Cabinet of Dr. Caligari film image

The Cabinet of Dr. Caligari

TOR. 25.02. / kl 19:00 + intro


Et hovedværk i den såkaldte ekspressionistiske filmgenre. Denne tyske stumfilmsklassiker er et sort spændningsdrama om den “Dr. Jekyll /Mr. Hyde”- agtige Dr. Caligari, der både er en dæmonisk hypnotisør og anerkendt læge. Han skræmmer bedsteborgerne i en lille tysk by ved at hypnotisere en zombielignende søvngænger, Cesare, til at begå mord. Der er megen symbolik i figuren Caligari, en tyran, der får andre til at udføre sine dekreter. Det kan fortolkes som et billede på den skygge, som 1. verdenskrig kastede over Tyskland i mellemkrigsårene – og måske et forvarsel om Hitlers komme?

Filmen var med det samme en klassiker, ikke mindst skelsættende i sin brug af malet lys på de teatralske to-dimensionelle kulisser. Til dato en af filmhistoriens bedste horrorfilm, der på én gang emmer af tungsind og kreativt overskud.

Event


Introduktion af Casper Tybjerg (Colab: New Outlook)

I samarbejde med New Outlook har vi inviteret en af Danmarks fremmeste filmforskere, Casper Tybjerg, til at introducere ‘The Cabinet of Dr. Caligari’ og placere filmen i sammenhæng med jødiske Sigfried Kracauers filmteoretiske hovedværk ‘Fra Caligari til Hitler’ (1947). Heri fremfører Kracauer den spændende og kontroversielle teori: at populærfilm ikke blot er facade, men giver et indblik i en nations tilstand og psyke, og at netop mange tyske film fra 1921-1933 pegede frem mod det senere nazistiske styre.

Instruktører: Robert Wiene
Sprog: lydløs
År og land: 1920, Tyskland
Genre: Fiction
Spillelængde: 73 min.

Trailer


© Copyright - CJFF / Copenhagen Jewish Film Festival 2022.