Das Tagebuch der Anne Frank

Spillefilm / Instruktør: Hans Steinbichler / Tyskland, 2016 / 130 min. / Sprog: Tysk. Engelske undertekster.

Historien om Anne Frank og hendes families skæbne under 2. verdenskrig er takket være hendes dagbog verdenskendt og er blevet genfortalt i mange forskellige sammenhænge. Denne nye tyske dramatisering beskriver indsigtsfuldt og rørende Anne Franks liv før og under hendes tid i skjul bag væggene i et værksted i Amsterdam. Men den giver også historien et nyt perspektiv, idet den inddrager afsnit af Anne Franks dagbog, som først kom med i den komplette udgivelse i 1995.

I forhold til tidligere filmatiseringer giver filmen en dybere indsigt i en ung kvindes sind og identitetudvikling under svære vilkår. I sit “fangeskab” begynder den spirende forfatter Anne Frank at filosofere over livet og egen udvikling–ensomheden og usikkerheden præger teenagerens sind, hvilket frustrerer den unge Anne næsten lige så meget som selve krigen.

*Den 14/2 bliver filmen introduceret af journalist og forfatter Henriette Harris, som har beskæftiget sig med Tyskland og boet i Berlin de sidste 12 år.

**Tak til Den Tyske Ambassade i Danmark for gensidigt nysgerrigt og vigtigt samarbejde.

“Få dage før Anne Frank ville være fyldt 34 år i juni 1963, talte byens generalstatsadvokat Fritz Bauer ved en mindehøjtidelighed afholdt til hendes ære i Frankfurt. Han sagde blandt andet: ‘Anne Frank adskiller sig fra de mænd og kvinder fra årene 1933-1945, som vi ellers tænker på. For kort tid siden mindedes vi opstanden i ghettoen i Warszawa, vi ærer den Hvide Rose, mændene fra den 20. juli. De er kæmpere, som satte sig op imod den skrigende uret. Anne Frank, den lille pige, som ikke var skabt til modstand, er offer og symbol for alle de millioner og atter millioner af mennesker, der døde som ofre for volden.'”
(…)
“På Marbachweg 307 i Frankfurt ligger det hus, som Anne Frank boede i fra sin fødsel i juni 1929 til marts 1931. På fortovet står en søjle med et fotografi af en lillebitte Anne, hendes søster Margot og deres veninde Grace. Nederst et citat fra den 11. april 1944 fra den dagbog, som Anne Frank førte, siden hun fik den til sin 13-årsfødselsdag i juni 1942: ‘Engang vil denne skrækkelige krig dog være forbi, engang vil vi atter være mennesker og ikke kun jøder!'”

(Fra Henriette Harris’ bog Tyskland er et land for voksne, Gyldendal 2015)

I “Tyskland er et land for voksne” inviteres læserne med til seks tyske byer: Lübeck, München, Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main. Harris rejser både i det gamle øst og i det nye vest og demonstrerer, hvordan Tyskland ikke bare er Berlin. Tyskland er Europas største land, og et land, hvor fortid og nutid krydses og trækker dybere spor end andre steder. Gennem sine mange møder med afdøde og nulevende mennesker folder Henriette Harris historien ud og giver stumme rejseindtryk mæle.

CJFF viser i år tre tyske film. én af dem er filmen om Anne Frank og hendes dagbog. De fleste tænker nok, at Anne Frank var hollænder. Hun blev imidlertid født i Frankfurt Am Main den 12. juni 1929.

Frankfurt er i dag dén historiske jødiske by i tyskland. Her finder man tyske jøder, der har familierødder tilbage i generationer. Det står i kontrast til Berlin, som det også fremgår af filmen Germans and Jews, festivalens åbningsfilm.

Så Anne Frank var tysker og hendes slægt findes flere århundreder tilbage i netop Frankfurt Am Main. Hendes eftermæle er dog primært bevaret i Holland. Den 3. maj 1957 etablerede en gruppe borgere heriblandt hendes far Otto Frank en Anne Frank indsamling for at redde Prinsengracht-bygningen fra nedrivning.

Allerede i 1960 åbnede Anne Franks Hus. Og dagbogen, der skabte generationers indsigt og empati. Denne fine unge kvindes fortællinger fra en flygtningetilværelse, gemt af vejen i to år, sammenklemt i et baghus uden adgang til dagslys og frihed. Hendes observationer, Hendes længsel og frem for alt hendes fortællinger om menneskelige almindeligheder giver os fortsat viden om at flygtninge er helt almindelige mennesker. Den viden bør vi bevare og huske på til enhver tid.

TIR 14/02, kl 21:30 – med intro

ONS 15/02, kl 16:30