Fritz Bauer – en Fjende af Staten

Spillefilm / Instruktører: Lars Kraume / Tyskland, 2016 / 105 min. / Sprog: Tysk, Danske undertekster.

”Se Fritz Bauer! Ikke fordi det er en sur pligt for en samfundsborger i et vestligt demokrati, eller fordi det vil være sundt for dig, men fordi filmen er så besættende spændende.” Sådan skriver Michael Bo og flankerer i Filmmagasinet Ekko det nye tyske drama med fem stjerner. Denne historiske film om nazistjægeren Fritz Bauer er spændende som en spionthriller, og når den er færdig, føler man sig fyldt op af ny og relevant viden.

Vi skriver 1957. Fritz Bauer er tysk rigsadvokat, og det er 12 år siden, at Hitlers drømme om et tusindårsrige krakelerede. Bauer leder den tyske stats jagt på de nazister, der flygtede til især Sydamerika og dér gik i skjul. Men jagten fører ikke for alvor nogen vegne. Tyskland er aldrig rigtigt blevet af-nazificeret i kølvandet på Hitlers død, og selv højt i systemet sidder nazistsympatisører og obstruerer efterforksningen.

Den tidligere kz-fange Fritz Bauer er både jøde, homoseksuel og bebrejdes konstant for at være hævngerrig. Tilsyneladende gør det ham til et nemt offer for afpresning, når stormagternes dagsordener brydes. Men så en dag opdager Fritz Bauer, at Adolf Eichmann, manden bag Endlösung og dermed ansvarlig for mordet på hundredtusinder af jøder, lever i Buenos Aires. Men værst af alt: Bauer må operere i det skjulte, for ingener for alvor interesseret i at hjælpe. Den tyske regering er afhængig af højtplacerede eksnazister. USA ønsker et urokkeligt Tyskland som bolværk mod Sovjet. Og Israel vil beskytte levende jøder end hævne de døde.

*Fritz Bauer introduceres og diskuteres af journalist, korrespondent og forfatter Henriette Harris, som har boet i Berlin de seneste 12 år.

“Fritz Bauer var født i Stuttgart i 1903. Han kom fra et borgerligt jødisk hjem med streg under det første mere end det sidste. De jødiske højtider fejrede man kun så længe, der boede en bedstemor i huset. For Fritz Bauer var politik langt vigtigere end religion. Som 17-aarig trådte han under indflydelse af den socialdemokratiske formand Kurt Schumacher ind i SPD, og sammen kæmpede de forgæves for Weimar-republikkens overlevelse. I en alder af 26 år blev Fritz Bauer Tysklands yngste byretsdommer, og i juli 1932 gjorde han modstandstanken til ledesnor i sin tænkning og sit virke med ordene: ‘Modstand er nødvendig i uretsstaten. Men den behøver ikke først at begynde, når uretsstaten er etableret’.
(…)
Uanset om han var troende eller ej, blev mordet på Europas seks millioner jøder og opgøret med gerningsmændene bestemmende for Fritz Bauers karriere fra slutningen af 1950’erne og frem til hans død. I 1957 fik han et tip om, at Adolf Eichmann, den øverste praktisk ansvarlige for Holocausts gennemførelse, befandt sig i Argentina. Denne oplysning gav Bauer ikke videre til de tyske myndigheder, men derimod til den israelske efterretningstjeneste Mossad. Bauers mistanke til de tyske myndigheder var mere end blot en mistanke. Han vidste, at tyskerne ikke ville forfølge krigsforbrydere til ‘Jordens yderste grænser og udlevere dem til anklagerne, så at retfærdigheden kan ske fyldest’. Det havde de tre allierede USA, Storbritannien og Sovjetunionen ellers lovet hinanden i Moskva-deklarationen fra november 1943, men de gjorde det meget langtfra.”

(Fra Henriette Harris’ bog Tyskland er et land for voksne, Gyldendal 2015)

I denne bog inviteres læserne med til seks tyske byer: Lübeck, München, Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main. Harris rejser både i det gamle øst og i det nye vest og demonstrerer, hvordan Tyskland ikke bare er Berlin. Tyskland er Europas største land, og et land, hvor fortid og nutid krydses og trækker dybere spor end andre steder. Gennem sine mange møder med afdøde og nulevende mennesker folder Henriette Harris historien ud og giver stumme rejseindtryk mæle.