2015 PROGRAM ARKIV

25. FEBRUAR – 1. MARTS 2015

2015 EVENTS

ONS d. 25/02
Kl 18.00 Åbningsreceptionen i ASTABAR sponsoreret af Den israelske Ambassade
Kl 19.00 GETT – åbningsfilm med reception og introduktion
Visningen af ‘Gett – the Trial of Viviane Anselem’ indledes af SF-politikeren Özlem Cekic, der vil tale om kvinder og religiøse forhindringer – herefter debat med Tali Melchior & Robin Schott. Se mere på vores Facebook event side.
Kl 21.00 Whisky & Chokolade ved Jewish Culture in Copenhagen
Kl 21.30 ‘The Muses of Isaac Beshevis Singer’ – med introduktion

Nærmere information om introduktionen følger.

Kl 21.45 ‘The Dove Flyer’ – med Introduktion
ved Shuli Binah, Ph.d. i den irakisk jødiske minoritet i Israel. Se mere på vores Facebook event side.
TOR d. 26/02
Kl 16.45 Arrangement: ‘Kz-Lejrenes Befrielse – Hitchcocks glemte film’ (‘Night will Fall’)

Filmens danske coproducer, Signe Byrge, vil indlede visningen af og desuden være til stede ved lørdagens visning af ‘German Concentration Camps Factual Survey’ – den film, som ‘Night Will Fall’ handler om. Efterfølgende Q&A . Se mere på vores Facebook event side.

Kl 16:45 ‘Defiant Requiem’ + forfilm

Filmen ‘Defiant Requiem’ introduceres af David Beerman, og efter visningen inviteres publikum til ritualet ‘Stolpern Steine’ (der betyder ‘snublesten’) og lystænding i Asta Bar.

Kl 18:00-19:00 Suppebar i Asta Bar

En servering baseret på festivalgæst Alix Brijatoff-Landaus opskrift (læs mere om hende her under arrangementet ‘Om Stilhed, Fortrængning og Gennembrud’).

Kl 19.00 ‘Om Stilhed, Fortrængning og Gennembrud’ – Work in Progress

’Gen-Erindring , en Kreativ Metode der bryder Stilheden’ – Vi indbyder til fælles undersøgelse.

Work in Progress – et publikumsprojekt med ønsket om udforskende dialog og samtale: Minderne fra fortiden er erindringer der generindres. Minder der er blevet undertrykt for at undgå smerten af virkeligheden. Den generindring af visse begivenheder kan uventet blive vakt til live gennem mange forskellige begivenheder. Et sted, en lyd, et strejf af et duft eller en begivenhed er alle udløsende faktorer, der kan gøre det muligt at generindre.

Franske Alix Brijatoff-Landaur er social-psykolog og har videreført Carl Rogers principper gennem de sidste 40 år. Hun har de sidste ti år brugt sin tid på bl.a. at genskabe sin families hukommelse og erindringer gennem dagbøger, litteratur, teater, events og udstillinger.

Vi præsenterer en række filmklip, der rejser gennem Alix’ ideer og hendes metoder til at genopdage – bl.a. følelser, der har været forbudte i generationer efter holocaust. Judith Beerman Zeligsson vil som traumeterapeut gennem 30 år kommentere klippene og også give en demonstration, som kan blive afprøvet blandt publikum. Endeligt vil David Beerman, der er gestaltterapeut, afslutningsvist afholde en ‘feelamorial’ (i modsætning til en memorial) i Asta Bar. *På engelsk

WallPaperOutline_Page_6

Katrine Høyberg introducerer sin udstilling som er i ASTABAR. Der er tale om udstillingsarkitektur som specifikt arbejder med rekonstruktion af erindringsmønstre.

kl 21.30 Inviteres alle til stilhed og ceremoni med David Beerman i ASTA BAR

 Kl 21.30 CEREMONI

Jøder , tyskere, amerikanere, homosexuelle, journalister deler fortidens smerter 1933 – 2015

  • Fra et mindesmærke til et følemærke
  • Von Gedankmal bis Gefühlmal
  • From a Memorial to a Feelamorial

Sammen – i en ceremoni – tænder hvert medlem i familien et lys for de skygger, der i tavshed har hvilet over hele familien. En efter en siger jøder, tyskere, amerikanere, homoseksuelle, danskere, svenskere, romaer, Jehovas Vidner, højt nogle få sætninger: ”Min bedstefar Max Nussbaum blev dræbt i Auschwitz . En anden siger f.eks. Min bror, som var tysk soldat, blev skudt i Berlin – 17 år gammel etc.”

Kl 21.30 ‘Before the Revolution’ – med introduktion

Nærmere information om introduktionen følger.

FRE d. 27/02
Kl 16.30 ‘Absent God’ – PREVIEW med debat

Professor Peter Kemp vil indlede visningen til preview af ‘Absent God’ med en pædagogisk indføring i Levinas’ filosofi og betragtninger. For mange er Levinas nøglen til relationsskabelse. Se mere på vores Facebook event side.

Kl 19.15 Mød Ahuva Keren, instruktøren bag filmen ‘The Dove Flyer’ (støttet af Radio Shalom)
LØR d. 28/02
Kl 13.30 ‘This Is My Land’ – med introduktion og debat

Efter visningen af ‘This Is My Land’ fortæller Gadi Taub om sin bog The Settlers og om nationens tilstand. Gadi Taub er historiker, forfatter og blogger, en dygtig og nærværende formidler af en temmelig kompleks konflikt. På sin rejse på Vestbredden møder Gadi Taub de politiske og religiøse ledere de fleste af os tager afstand fra. Både fordi vi ikke kan genkende retorikken, men mest fordi bosættelserne er stort set tabu i denne del af verdenen – hvad de interessant nok også er i Israel. Gadi Taub kommer tæt på de følelser og tanker der rører sig i den arketypiske bosættere. Det er temmelig interessant læsning – for ikke at sige berigende og forløsende. Se mere på www.gaditaub.com og på vores Facebook event side.

Kl 16.00 ‘Family Time’ – mød instruktøren

En god ven af festivalen, instruktør Nitzan Gilady, introducerer selv sin seneste film – en personlig rejse med hele familie på randen af nervøst sammenbrud! Se mere på vores Facebook event side.

Kl 16.45 Introduktion & efterfølgende Q&A ved tidligere Lektor Helen Krag, som er i dag en praktiserende psykoterapeut med stor inspiration fra Irvin Yalom. Helen Krag fortæller om sine erfaringer med Irvin Yaloms verdenskendte menneskekundskab.
Kl 18.30 ‘Anywhere Else’ – med introduktion og debat

Nærmere information om arrangementet følger.

Kl 19.00 ‘The Elephant Room – Arven efter Holocaust – Perspektivet som Barnebarn’

Dette arrangement er et publikumsinvolverende forsøg med Work in Progress. Vær med til at samtale med instruktørerne Susanne Kovacs og Casper Høyberg som begge arbejder med arven efter Holocaust.

Hvordan laver man en personlig familieskildring om Holocaust i dag og hvilke spørgsmål trænger sig på hos et barnebarn af overlevende 70 år efter?

I denne Work in Progress session fortæller instruktørerne Casper Høyberg og Susanne Kovacs om det igangværende arbejde med hver deres film. Begge instruktører tager i deres film afsæt som børnebørn af overlevende, selvom deres indgange til at lave en film om emnet er forskellige. En ny generation, børnebørnene, er begyndt at formulere betydningen af deres bedsteforældres skæbne.

I sikker afstand af krigen stiller de sig mere uforfærdet end andre før dem overfor de ofte undertrykte og fortrængte traume i deres egne familier. Hvor den tidligere generation ofte har undersøgt det kollektive traume, er det måske børnebørnenes særlige opdrag at formidle den følelsesmæssig side af medaljen, det personlige traume og åbne en ny form for samtale med deres bedsteforældres generation og også selv vise sårbarhed og skildre dette på film. I kraft af en større afstand som barnebarn er de mindre berøringsangst end forældrene var.

‘Den forfærdelige skæbne som mine bedsteforældre led for nu 70 år siden er jo ubegribelig i sig selv, og kan ikke relativeres. Den strategi som de anvendte for at overleve var, som mange andre, at fortrænge. De fortalte os efterkommere noget, men det uudtalte, tavsheden dominerede. Som en stor elefant i stuen som ingen taler om. Som barnebarn har jeg et ønske om at italesætte elefanten, eftersom den også var der i min barndom og blev en del af min opvækst og definerede mit forhold til dem.’

I filmen bliver en indbygget generationskonflikten mellem min farmor og mig tydelig: skal jeg honorer min farmors behov for at glemme, når jeg selv gerne vil tale om det? I min generation er tale jo guld og ikke tavshed. Hvad er den bedste strategi for i fællesskab at bearbejde traumet og lægge det bag sig? – Susanne Kovacs

Judith Beermann Zeligson som deltager i panelet er terapeut og datter af en overlevende. Som terapeut arbejder hun med generationspåvirkninger hos børn og børnebørn af Holocaust overlevende. Denne session er tænkt som et Work in Progress – et åbent værksted – hvor der vises klip fra de to kommende film. Vi håber på deltagelse og spørgsmål fra salen.

Judith Beermann Zeligson

Deltagere:

Facilitator: Jon Kaldan redaktør og vært på Radioklassikeren DR/P1
Paneldeltagere: Susanne Kovacs (Instruktør), Judith Beerman Zeligsson (Psykoterapeut med speciale i børn af overlevende) og Casper Høyberg (instruktør og producent)
Publikumsambassadør: Anne Boukris

(Kl 18.45 Introduktion og Q&A)

SON d. 1/03
Kl 12-16 Film og Seminar om Zionisme

Vi indleder dagen med at se filmen ‘The Zionist Story’ efterfulgt af Q&A med filmens instruktører, Oren Rudavsky og Joseph Dorman. Efter en pause med kaffe, te, vand og en sandwich (inkluderet i billetprisen) er der oplæg om zionismens bevægelser ved Gadi Taub – og efterfølgende debat faciliteret af ph.d. Danny Raymond og festivalleder Anne Boukris. (Billetpris 150 kr. inkl. kaffe/the, vand & sandwich)

Program:

Filmen ‘The Zionist Story’
Pause
Efterfølgende debat og samtale

Deltagere:
Oren & Joseph: Q&A på filmen.
Herefter oplæg om zionismens bevægelser ved Gadi Taub.
Publikums ambassadør: Anne Boukris.
Se mere på vores Facebook event side.

 Kl 16.00 ‘German Concentration Camps Factual Survey’ – med debat

Den myteomspundne ‘German Concentration Camps Factual Survey’ vises kun med personlig tilstedeværelse fra det britiske Imperial War Museum, der netop har stået for rekonstruktionen og relanceringen af filmen. Således også denne dag, hvor Toby Haggith, der er hovedansvarlig for restaureringen, vil diskutere filmen med Signe Byrge – den danske coproducer på ‘filmen om filmen’, nemlig den ligeledes spritnye dokumentarfilm ‘Kz-lejrenes befrielse – Hitchcocks glemte film’ (som kan ses torsdag den 26. februar kl. 16.30 som del af festivalen og desuden på DFI). Se mere om arrangement på vores Facebook event side.

 Kl 16.45 ‘France Israel: a History’ – med introduktion og efterfølgende reception

Efterfølgende reception med deltagelse fra den Franske og israelske ambassade.

 Kl 18.30  Whisky & Chokolade i ASTABAR serveres af Jewish Culture in Copenhagen
 Kl 17:00  Introduktion / Q&A